Najznámejšie altcoiny

Altcoiny sú alternatívne kryptomeny, ktoré vznikli po úspechu Bitcoinu. Tieto digitálne meny ponúkajú nové príležitosti pre investorov a zároveň sa snažia riešiť niektoré z nedostatkov Bitcoinu. V tomto článku sa pozrieme na najznámejšie a najvplyvnejšie altcoiny, ktoré sa objavili na trhu.


Ethereum (ETH)

Ethereum je nepochybne jedným z najznámejších altcoinov na svete. Bol založený v roku 2015 a jeho hlavným cieľom je poskytnúť decentralizovanú platformu pre vývoj a provozovanie smart kontraktov a decentralizovaných aplikácií (dApps). Ethereum využíva vlastný programovací jazyk Solidity, ktorý umožňuje vytvárať komplexné kontrakty a aplikácie. Jeho natívna kryptomena, Ether, slúži ako palivo pre transakcie a výpočtové operácie na platforme.


Tether (USDT)

Tether je jedným z najpopulárnejších stablecoinov na trhu, ktorý ponúka stabilitu a likviditu v krypto-svete. USDT je naviazaný na americký dolár, čo znamená, že jeho hodnota je vždy približne rovnaká ako hodnota doláru. Tether je často používaný ako prostriedok na zmiernenie rizík a volatility spojených s kryptomenami. Umožňuje obchodníkom a investorom pohodlne a rýchlo prechádzať medzi kryptomenami a stabilnými fiat menami bez nutnosti vystupovať z krypto trhu.


USD Coin (USDC)

USD Coin je ďalší významný stablecoin, ktorý sa rovnako ako Tether, naviazuje na hodnotu amerického dolára. USDC bol vytvorený spoločnosťou Circle a je podporovaný spoločnosťou Coinbase, jednou z najväčších kryptomenových búrz na svete. USD Coin poskytuje transparentnosť a dôveru prostredníctvom pravidelných auditov, ktoré zabezpečujú, že každý vydávaný USDC je krytý fiat menou uloženou na bankových účtoch.


Binance Coin (BNB)

Binance Coin je altcoin vytvorený poprednou krypto-menovou burzou Binance. BNB bol pôvodne založený na platforme Ethereum, ale neskôr migroval na vlastnú blockchainovú infraštruktúru nazývanú Binance Chain. BNB sa používa na zľavy poplatkov za obchodovanie na burze Binance, ako aj pre investície do rôznych projektov a initial exchange offerings (IEO).


Cardano (ADA)

Cardano je ambiciózny projekt, ktorý sa snaží priniesť viac škálovateľnosti, interoperability a udržateľnosti do sveta kryptomien. Založený v roku 2015, Cardano využíva vlastný proof-of-stake algoritmus nazývaný Ouroboros. Jeho vývoj je zameraný na vedecký prístup a spolupracuje s mnohými univerzitami a výskumnými inštitúciami. ADA, natívna kryptomena Cardana, slúži ako prostriedok na prevádzku siete a vývoj dApps.


Solana (SOL)

Solana je vysoko škálovateľná blockchainová platforma zameraná na rýchlosť a nízke poplatky. Táto platforma využíva inovatívny proof-of-history (PoH) konsenzusný algoritmus, ktorý umožňuje rýchlejšie a efektívnejšie spracovanie transakcií. Solana je ideálna pre vývoj dApps, ktoré vyžadujú vysokú priepustnosť a nízke latencie. Jeho natívna kryptomena, SOL, sa používa na prevádzku siete a platbu transakčných poplatkov.


Polkadot (DOT)

Polkadot je inovatívna platforma, ktorá sa zameriava na interoperabilitu medzi rôznymi blockchainmi. Založená v roku 2016, Polkadot vytvára takzvaný “internet blokoviek” umožňujúci komunikáciu a zdieľanie informácií medzi rôznymi blockchainovými sieťami. Jeho natívna kryptomena, DOT, sa používa na riadenie siete, účasť na správe a vytváranie parachainov (paralelných reťazcov) pre rôzne projekty. Polkadot má potenciál byť kľúčovým hráčom v budúcej integrácii rôznych blockchainových technológií.


Chainlink (LINK)

Chainlink je decentralizovaná sieť oráculo, ktorá sa snaží poskytnúť spoľahlivé a bezpečné externé údaje pre smart kontrakty na rôznych blockchainoch. Tieto externé údaje sú nevyhnutné pre správne fungovanie mnohých smart kontraktov, pretože umožňujú interakciu s reálnym svetom. Chainlink je považovaný za jednu z najdôležitejších technológií v oblasti smart kontraktov. Jeho natívna kryptomena, LINK, je používaná na odmeňovanie uzlov, ktoré poskytujú tieto externé údaje.


Uniswap (UNI)

Uniswap je decentralizovaná burza (DEX) postavená na platforme Ethereum, ktorá umožňuje užívateľom obchodovať rôzne kryptomeny priamo z ich peňaženky. Uniswap funguje na princípe automatizovaného trhového tvorcu (AMM), ktorý eliminuje potrebu tradičných order bookov. UNI je jeho natívna kryptomena, ktorá slúži ako správny token, umožňujúci držiteľom hlasovať o rozvoji platformy a ďalších aktualizáciách.


Ripple (XRP)

Ripple je unikátna kryptomena zameraná na poskytovanie riešení pre globálne platobné systémy a bankový sektor. Hlavným cieľom Ripple je zjednodušiť a zrýchliť medzinárodné platby, ktoré sú tradične zdĺhavé a nákladné. Ripple vytvoril protokol s názvom RippleNet, ktorý umožňuje inštitúciám rýchlo a efektívne uskutočňovať cezhraničné platby s minimálnymi poplatkami. Jeho natívna kryptomena, XRP, slúži ako mostová mena, ktorá umožňuje prevod rôznych fiat mien medzi účastníkmi RippleNetu.


Litecoin (LTC)

Litecoin je jedným z najstarších a najznámejších altcoinov, ktorý bol vytvorený v roku 2011 ako alternatíva k Bitcoinu. Jeho zakladateľ, Charlie Lee, navrhol Litecoin s cieľom zlepšiť niektoré aspekty Bitcoinu, ako sú rýchlosť transakcií a škálovateľnosť. Litecoin využíva modifikovaný proof-of-work algoritmus, ktorý znižuje čas potrebný na potvrdenie transakcií na približne 2,5 minúty, čo je štvornásobne rýchlejšie ako u Bitcoinu.

Záver

Tieto altcoiny predstavujú iba malý výber z množstva inovatívnych a zaujímavých projektov, ktoré sa v posledných rokoch objavili v krypto-svete. Každý z nich prináša jedinečné vlastnosti a riešenia pre rôzne problémy, ktoré sa týkajú tradičných financií a technológií. Pri skúmaní týchto altcoinov a možných investícií je dôležité pochopiť ich technologické základy, riešené problémy a pridanú hodnotu, ktorú ponúkajú.